MAAK KENNIS MET GIOVANNI!

MAAK KENNIS MET GIOVANNI!

Dit is Giovanni. Of we kunnen ook wel zeggen: Gio! Hij is 24 jaartjes jong en woont samen met zijn ouders in Wageningen. Tot zijn achttiende heeft Gio op het Bartiméus gezeten in Zeist, een school voor mensen die slechtziend of blind zijn. Kun je hier wat meer over vertellen? ‘Doordat ik tien weken te vroeg ben geboren is mijn linkerhersenhelft afgestorven. Toen ik 2,5 week oud was heb ik in het ziekenhuis een bacterie opgelopen waardoor ik spasme aan mijn linkerzijde heb en mijn zicht verminderd is. Ik zie maar 10%. Dit leg ik altijd uit aan mensen door te zeggen dat ze óf hun handen voor hun ogen moeten vormen tot een koker óf je zet twee lege wc-rolletjes voor je ogen en daar dan 10% van. Dat is mijn zicht. Mijn ogen zijn goed, maar mijn zicht niet. Ik zeg altijd ‘er zit een klein breukje in de kabel’. Ik heb er geen last van, ik weet niet beter dan dit. Heel af en toe denk ik, had ik het maar niet. Als ik bijvoorbeeld mensen dingen zie doen die ik ook leuk had gevonden om te doen. Maar dat kan ik dan helaas niet door mijn beperking.’ Na het afronden van zijn middelbare school is Gio gaan werken bij Bartiméus Werkplaats Boschwijk in Doorn. Maar na 20 jaar op en neer reizen richting Zeist was Gio het naar eigen zeggen ‘zat’ en was hij toe aan werk dichter bij huis. En daar was De Koekfabriek! Inmiddels werkt Gio alweer bijna drie jaar bij de productielocatie van De Koekfabriek in Wageningen. In de winter vijf dagen per week en in de zomer vier dagen, omdat hij dan op de vrijdagen ook altijd meehelpt bij de voetbalclub. En dat is een grote passie van Gio: voetbal! Of het nou voetbal kijken is of zelf een potje voetbal spelen, hij geniet er ontzettend van. Samen met zijn vader zit hij in een vriendenvoetbalteam. ‘Bij ons in het voetbalteam gaat het vooral om de gezelligheid, wat je op het veld doet maakt eigenlijk niet heel veel uit haha.’ Verder vindt Gio het erg leuk om te stappen met vrienden en is hij groot fan van Nederlandstalige muziek. ‘Een andere hobby van mij is zingen, thuis of in het café. Ik ken alles uit mijn hoofd, want vanaf een blaadje of scherm meelezen kan ik niet. Ik werk meestal op melodie. Je hoeft een liedje maar 3 tot 5 seconde in te starten en dan denk ik al ‘oh deze melodie hoort bij dat liedje’. En dan ga ik in mijn hoofd graven en weet ik de tekst meteen.’ Je hoort het al, Gio die houdt wel van een feestje. Maar we kunnen het ook omdraaien: voor ons is het een feestje dat wij Gio in ons team hebben zitten!   

Kun jij vertellen waarom je zo op je plek zit bij De Koekfabriek? ‘Toch wel de afwisseling en de gezelligheid onderling. Het groepsgevoel is gewoon echt goed. We hebben het gezellig! Beetje lachen, beetje ouwehoeren, en dat samen met de afwisselende werkzaamheden is de reden dat ik met plezier naar mijn werk ga.’ Waar moeten wij aan denken bij deze afwisselende werkzaamheden? ‘Meestal koek opleggen, snijden of inpakken. De Koekfabriek heeft een sprekende weegschaal voor mij aangeschaft, Heidi heet ze! Als ik zakjes ga vullen geeft zij aan wat erin zit en wat er nog bij moet. Het is echt een hulpmiddel voor mij, dat ervoor zorgt dat ik zelfstandig kan werken en ik op deze manier meerdere taken kan uitvoeren dan in eerste instantie zou kunnen door mijn zicht. Verder ga ik ook af en toe mee naar evenementen om onze koekjes te promoten en ik geef vaak rondleidingen in de bakkerij aan bijv. klanten. Ik laat ze dan zien wat wij als Koekfabriek precies doen. Hoe we het deeg zetten, hoe de koekjes gesneden worden, hoe ze de oven ingaan, etc. tot aan het proces dat ze ingepakt worden en de kratten ingaan. Ik vertel ze alles wat ze van De Koekfabriek willen weten, dat vind ik het leukste om te doen!’

Van welk koekje van De Koekfabriek ben jij groot fan? ‘Dat is toch wel de chocolate-chip. Verder is de brownie ook erg lekker. Zolang er chocolade in zit, dan zit het goed bij mij! Maar de andere koekjes zijn ook lekker! De eerste maanden dat ik bij De Koekfabriek werkte snoepte ik heel veel koekjes, maar dat doe ik niet meer haha. Op een gegeven moment ben je er wel klaar mee. Maar soms worden er nieuwe koekjes gemaakt. Als die getest moeten worden dan denk je toch wel weer ‘ja die wil ik toch wel even proeven haha’.’