MAAK KENNIS MET FRANK!

MAAK KENNIS MET FRANK!

Dit is Frank! Hij is 29 jaartjes jong en woont in Wageningen in zijn eigen appartementje. Frank is groot fan van Punk, Gothic en Metal en heeft hierdoor een grote vriendenclub opgebouwd door het hele land. Hij hopt van stad naar stad om gezellig met elkaar te chillen op een grasveldje en samen muziek te maken.

Muziek is dan ook een grote passie van Frank! ‘Muziek is een van de grootste uitingen die ik heb! Ik speel zelf al 19 jaar gitaar en ik speel ook piano. Van metal tot aan akoestische liedjes. Maar ik zing niet, daar ga je niet blij van worden als ik dat nu zou gaan doen, haha.’ Voordat Frank zijn eigen appartementje kreeg heeft hij bij het RIWB gezeten. Kun je hier wat meer over vertellen? ‘Ik heb een acht jaar lang traject bij het RIWB gehad, omdat het niet zo goed met mij ging. Het RIWB is een intern begeleid wonen project. Het is een plek waar je terecht kan als je iets hebt, of ergens moeite mee hebt op het gebied van huiselijke of psychische klachten. Mijn grootste struikelblok waar ik tegenaan liep was dat ik vroeger een pathologische leugenaar was. Maar ik zeg liever dat ik problemen had met realiteit en waarheid, omdat mensen anders al snel een oordeel vellen en niet meer verder kijken dan alleen dat. Het houdt in dat je gelooft in je eigen leugens. Het is een vorm van mentaliteit die je eigenlijk niet kan uiten. Er zat altijd wel een kern van waarheid in mijn verhalen, maar het werd groter gemaakt. Het idee van mijn eigen uitweg verzinnen én het dan ook nog echt geloven, zorgde ervoor dat de wereld waar ik in mijn ogen inzat een soort van ‘fake’ werd gemaakt. Waardoor het toch beter voelde dan dat het in werkelijkheid was. Maar op een gegeven moment liep ik tegen een grens aan en dacht ik ‘dit kan zo niet langer’. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van emoties uiten en voor mij was dit de manier. Het was heel erg lastig om hieruit te komen, maar met de hulp die ik heb gekregen en mijn eigen motivatie is het mij toch gelukt. Ik heb de switch omgeschakeld. Samen zijn we er uitgekomen en nu ben ik, zoals ik nu ben! Ik heb er inmiddels al meer dan vijf jaar geen last meer van en beter dan dit hadden we ons nooit kunnen voorstellen. Dat het zo goed zou gaan. Daar ben ik trots op!’ Hoe ben jij bij De Koekfabriek terecht gekomen? ‘Tijdens mijn traject bij het RIWB heb ik veel aan mezelf gewerkt. Aan mijn herstel, maar ook veel verschillende werkplekken gehad. Uiteindelijk eindigde ik bij De Koekfabriek in Wageningen en dat is tot nu toe een van de langste werkplekken waar ik heb gezeten.

Inmiddels alweer vier jaar. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. De structuur, de stabiliteit en de sociale contacten bij De Koekfabriek hebben enorm meegeholpen in de laatste stappen van mijn afronding bij het RIBW. Alles samen heeft ervoor gezorgd dat ik weer kon inzien hoeveel ik om mijn eigen leven geef. Hier had ik vroeger moeite mee. Ik was heel snel neerslachtig of depressief. Dit heb ik soms nog steeds, maar ik ga daar heel anders mee om. Nu maak ik veel grappen, klets ik gezellig met mensen en sta ik gewoon veel positiever in het leven!’ En dat straalt Frank ook zeker uit in bij De Koekfabriek. Hij is een harde werker, die weet van aanpakken en houdt van een beetje sarcasme en zelfspot op zijn tijd!

 

Waarom ga jij met veel plezier naar De Koekfabriek? ‘Ga ik dat? Haha, nee grapje! Ik ga zeker met plezier naar mijn werk. Dit is de langste werkplek die ik tot nu toe heb gehad en dat is niet voor niets zo. Alles klopt hier gewoon. De mensen om mij heen, de zorgbegeleiders, de mensen van bijvoorbeeld het administratie- of social mediateam, iedereen klikt met elkaar. En dat in combinatie met werk dat ik leuk vind is zeldzaam. Ik heb ook banen gehad waarbij ik óf geen leuke collega’s had óf het werk was stom. Hier bij De Koekfabriek klopt het hele pakketje gewoon en daar hecht ik heel veel waarde aan! Mijn doel is een betaalde baan. Dat lijkt mij heel erg fijn. Dat zou ergens anders kunnen zijn of misschien wel ooit bij De Koekfabriek. Dat zou ik het liefste willen. Hier weet ik hoe het gaat, ik werk hier nu al zo lang. Het is vertrouwelijk, leuke mensen en ik weet dat ik op de dagen dat ik mij minder goed voel alsnog een leuke dag kan hebben. Dus dat zou perfect zijn!’ Wat vind je het leukste om te doen bij De Koekfabriek? ‘Ik vind het leuk om bestellingen klaar te maken. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met een bestelling van 1500 zakjes. Als je dat dan zo langzaam ziet opstapelen en steeds groter worden, dan geeft dat een goed gevoel. Een gevoel dat je gewoon echt goed bezig bent. En dat geeft voldoening, daar hou van ik!

Voor welk koekje van De Koekfabriek kunnen wij jou ’s nachts voor wakker maken? ‘Dit had je eigenlijk moeten vragen toen ik hier net kwam werken, want nu haat ik ze allemaal haha. Ik zie dagelijks zovéél koekjes. Dat zorgt er ook nog voor dat ik kritisch word naar andere koekjes die ik bijvoorbeeld in de winkel zie liggen. Dan denk ik soms ‘dit kan je toch niet maken’, want dan weet ik uit eigen ervaring hoeveel beter het had gekund, haha. Maar om terug te komen op je vraag, het koekje dat ik vanaf begin af aan al het lekkerste vind is de kaneelkoek.’