MAAK KENNIS MET MATTHYAS!

MAAK KENNIS MET MATTHYAS!

Dit is Matthyas! 22 jaartjes jong en woont sinds vorig jaar zelfstandig begeleidMatthyas werkt ondertussen al dik drie jaar bij De Koekfabriek in Arnhem, vier à vijf dagendelen in de weekHoe is De Koekfabriek op jouw pad gekomen? Ik ben via de gemeente bij een organisatiegekomendie mensen helpt bij het zoeken van werk. Mijn werkgever is Scalabor en via hun is De Koekfabriek op mijn pad gekomen. Ik moest A werk hebben, omdat ik niet meer naar school wilde. Ik vind leren niks. Ik heb de middelbare school netjes met een diploma afgerond en daarna vond ik het eigenlijk wel prima. Ik heb bepaalde duidelijkheden nodig, bepaalde begeleiding, en die kan je regulier niet zo 123 even makkelijk krijgen. Ik heb structuur nodig. Dus niet drie dingen tegelijk, nee, één ding tegelijk. Dat heeft met mijn ADHD en autisme te maken. Ik krijg daar medicatie voor, want zonder ben ik erg aanwezig. Dan word ik heel erg druk en reageer ik op alles.’ Matthyas kent de bakkerij op zijn duimpje, maar ook koek bestellingen wegbrengen is hij erg goed in! Alle vasten klanten kennen hem! Hij is trouw, (klant)vriendelijken is er altijd. Je hoort het al, iemand waar je op kan bouwen.

Welke takenvoer jij allemaal uit? ‘Alles! Ik pak in en als mij gevraagd wordt om beneden de kelder op te ruimen, dan doe ik dat. Ik maak deeg, ik snijd de koekjes, ik leg koekjes op, ja...’ En de winkel? ‘Nee, niet meer. Weleens een paar keer gedaan, maar dat vind ik niks. Ik ben liever lekker op de achtergrond, lekker mijn eigen ding doen. Dat is meer iets voor mij.’ En als je zou moeten kiezen, wat vind je dan het leukste om te doen?Het leukste vind ik toch wel om het deeg te zetten. Lekker met een weegschaal werken en gewoon lekker een receptje volgen. Lekker precies wezen, gewoon lekker autistisch. Heerlijk vind ik dat!’

Waarom werk jij met veel plezier bij De Koekfabriek? ‘Ik heb wat te doen en ik verdien er mijn geld mee. Het is voor mij, gewoon ja, een uitdaging om ‘iets’ te doen. Als ik niks te doen heb, dan komt er geen beweging in mij. Stilzitten kan ik twee dagen rustig en mezelf enigszins vermaken ook, maar daarna houdt het wel heel erg snel op bij mij. De Koekfabriek is een fijne plek voor mij. Ik heb wat te doen en ben sociaal onder de mensen. Dat is belangrijk voor mij!’

Je werkt vier dagdelen bij De Koekfabriek, wat doe je daarnaast graag in je vrije tijd? ‘Gamen! Heel veel gamen. Ik heb vroeger ook veel gejudood, maar dat ligt nu even een tijdje stil. En verder gewoon gezellig zijn! Lekker een drankje doen met iemand of nieuwe mensen ontmoeten, kortom sociaal contact onderhouden en opzoeken. Dat vind ik belangrijk, want dat is voor mij vroeger nog weleens een probleem geweest.’ Last but not least! Wat is je favoriete koekje van De Koekfabriek? ‘Heb ik niet! Alles wat mij voorgeschoteld wordt dat eet ik op, haha. Dus ik vind ze allemaal lekker!’